La vulgarisation agricole (No. 30). (AGCD - Coopération Belge, 1994, 108 p.)
close this bookLa vulgarisation agricole (No. 30). (AGCD - Coopération Belge, 1994, 108 p.)
View the document(introduction...)
View the documentAvant propos
View the documentIntroduction
View the documentChapitre I: Les problèmes de la vulgarisation
View the documentChapitre II: Analyse des systèmes
View the documentChapitre III: Typologie des structures de vulgarisation
Open this folder and view contentsChapitre IV: La communication
Open this folder and view contentsChapitre V: La formation
Open this folder and view contentsChapitre VI: Méthodologie
Open this folder and view contentsChapitre VII: La recherche et la vulgarisation
Open this folder and view contentsChapitre VIII: Organisation de la vulgarisation
View the documentNotes
View the documentBibliographie
View the documentAnnexe

AXTERS, R. (1981), Vulgarisation Agricole: "Méthodologie". R.U.C. DIRAGRI

AXTERS, R. (1980), Caractères et Principes de la Vulgarisation Agricole. R.U.C. DIRAGRI

AXTERS, R. (1974), Pour une Réorganisation des Structures en Milieu Rural. R.U.C. DIRAGRI

AXTERS, R. (1976), Perspectives de Développement Intégré de la Province du Centre-Sud. R.U.C. MINPLAN

BEKOLO EBE B. (1989), Les systèmes de tontines: liquidités, intermédiation et comportement d'épargne.
Revue d'économie politique nº 4 Editions Sirey

BENOR, D. & BAXTER, M. (1984), Training and Visit Extension. World Bank, Washington, D.C.

BINSWANGER, H.P. & ROSENZWEIG, M.R. (1986), "Behavioral and Material Determinants of Production Relations in Agriculture." Journal of Development Studies, Vol. 21.

BIRKHAEUSER, D., EVENSON R. & FEDER G. (1991), "The Economic Impact of Agricultural Extension: A Review." Economic Development and Cultural Change, Vol. 39, Nº 3.

BUVINIC, M. & LYCETTE, M. (1988), "Woman, Poverty, and Development in the Third World." Strengthening the Poor: What Have We Learned? by John P. Lewis & contributors, US. Third World Perspectives, N° 10. Washington D.C.: Overseas Development Coucil.

CASLEY, D.J. & KRISHNA KUMAR (1987) Le Suivi et l'Evaluation des Projets Agricoles. Banque Mondiale/FAO/FIDA Baltimore, John Hopkins University Press.

CHANTRAN, P. (1972) La Vulgarisation en Afrique et à Madagascar. Maisonneuve & Larose, Paris.

COLLINSON, M. (1984), "On Farm Research with a System Perspective as a Link between Farmers, Technical Research & Extension". Séminaire World Bank, Eldoret, Kenya.

DANEL J.M., FUNEL J.M., LEGALL M., LEMELLE J.P., YUNG J.M. (SEDES) et M. THEVENIN P. (Consultant) (1979) Méthodologie de la planification: Guide d'évaluation à posteriori des opérations de développement rural. Ministère de la coopération (France).

DE PERETTI, A. "Rogers et l'Orientation non Directive en Pédagogie." Pédagogie et Psychologie des Groupes.

DE SCHLIPPE (1957) Méthodes de Recherche Quantitative dans l'Economie Coutumiére de l'Afrique Centrale. Bruxelles.

DONALD, G. (1976) Credit for small farmers in developping countries. Boulder, Colorado: Westview Press.

DUE, J.M. & MAGAYANE, F. (1990) Changes needed in Agricultural Policy for female headed farm families in Tropical Africa Agriculture Economics (Netherland) December;

ENSA1 Programme, Méthodes et Moyens pour la Formation des Jeunes Agriculteurs au Nord - Cameroun. (1974) Division de Pédagogie Rurale MINAGRI DDR

ENSA2 Programme par objectifs des écoles techniques d'agriculture du Cameroun. Division de Pédagogie Rurale. MINAGRI DDR

EICHER, C. & STAATZ, J. (1990) Agricultural Development in the Third World. Baltimore: The John Hopkins University Press.

FAO Conférence Mondiale sur la Réforme Agraire et le Développement Rural (1979)

FAO Manuel de Vulgarisation Agricole 2de Edition Préparé par SWANSON, B.E. (1988)

G.T.Z. GMBH (3/1987) ZOPP: Initiation aux Eléments de la Méthode.

HONADLE, G. (1982) Rapid Reconnaissance for Development Administration: Mapping and Moulding Organizational Landscapes. World Development.

IFAD (1985) "Rural Women in Agricultural Investment Projects A Repart of Findings Based on an Assesment Study of IFAD Experience Relating to Rural Women." Rome.

LEAGANS, J.P. (1961) Some Principles and Concept of Extension Program Building. ITMACA. Cornell University Press.

LEAGANS, J.P. (1964) A Concept of Needs, Journal of Coopérative Extension Vol II, Nº 1 Madison, Wisconsin.

LEAKEY, L.S.B. (Réédition 1970) Science and the African.

LE BOTERF, G. (1990) L'Ingénierie et l'Evaluation de la Formation. Les Editions d'Organisation.

LE BOTERF, G. (avec VIALLET, F. & DUPOUEY, P.) 1985 L'Audit de la Formation Professionnelle. Les Editions d'Organisation.

MAUNDER, A. (1977) Manuel de Vulgarisation Agricole Rome, FAO

MBIGA MBIGA J.P. L'impact du secteur informel sur l'économie camerounaise. Thèse pour l'obtention du Master en Gestion Administrations Publiques RUCA 89/90

MOSHER, A.T. (1976) Thinking about Rural Development; Agricultural Development Council, New York.

MOSHER, A.T. (1978) An Introduction ta Agricultural Extension. Agricultural Development Coucil, New York.

MOOCK, P. (1973) "Managerial Ability in Small-Farm Production: An Analysis of Maize Yields in the Vigha Division of Kenya", Ph.D. dissertation, Columbia University, New York.

ROGERS, E.M. (1983) Diffusion of Innovations 3d Ed. New York: The Free Press.

RÖLING N. (1974) Socio-Economic Research for Extension Planning Dept. of Extension Education, Agricultural University Wageningen.

RÖLING, N. (1982) Alternative Approaches in Extension. Jones and Rolls, 1982.

ROHMOSER, K.. Manuel sur les Essais en Champ dans le Cadre de la Coopération Technique. Sonderpublikation der G.T.Z./C.T.A. Nº 187

SORMAN, G. (1992) En attendant les barbares. Fayard

VON BLANCKENBURG, P.(1985) Les systèmes de vulgarisation dans certains pays de l'Afrique et de l'Asie. Etude FAO Développement Economique et Social Nº 46

WARNIER J.P. Etrange développement et hiérarchie dans le Bamenda précolonial. Cameroun,

WORLD BANK (1989) "Sub Saharian Agriculture: From Crisis to Sustainable Growth"

WORLD BANK (1991) "World Development Indicators 1991"